Čakáreň na očkovanie otvorili pre ľudí 55+

V troch veľkokapacitných očkovacích centrách zriaďovaných Trnavským samosprávnym krajom majú na tento víkend k dispozícii takmer 10-tisíc dávok vakcíny AstraZeneca. Už počas nasledujúceho víkendu by tam mohli očkovať aj ľudí nad 55 rokov. Ministerstvo zdravotníctva im už totiž umožnilo registráciu.

„Na očkovanie proti covid-19 v našich troch veľkokapacitných očkovacích centrách sa môžu prihlásiť už aj ľudia s vekom najmenej 55 rokov,“ informoval Trnavský samosprávny kraj, ktorý aj tento víkend otvoril vakcinačné centrá v Trnave, Skalici a v Dunajskej Strede.

Po spustení nového systému registrácie na očkovanie o pridelení termínu rozhoduje iba vek záujemcu. Čakáreň už využili aj desiatky obyvateľov piešťanského regiónu, najstarší by mali dostať termíny v tunajšom vakcinačnom centre v budove polikliniky už na budúci týždeň.

Aktuálne je registrácia otvorená pre ľudí nad 55 rokov a osoby zo špeciálnych skupín obyvateľov (zdravotníci, policajti a iní).

Chronicky chorí ľudia, ktorí ešte nedosiahli uvedený vek, môžu využiť systém náhradníkov, s ktorým pracuje aj Nemocnica Alexandra Wintera (NAW). Treba sa prihlásiť prostredníctvom formulára zverejneného na web stránke nemocnice. Túto možnosť už využilo vyše 600 osôb.

Do soboty 20. marca dostalo na Slovensku prvú dávku vakcíny proti ochoreniu covid-19 vyše 500-tisíc ľudí, aj druhú dávku má 235-tisíc osôb.

Aktuálne je pre seniorov nad 70 rokov určené očkovanie vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Ľudia vo veku 55 až 69 rokov dostávajú očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca. Túto vakcínu podávajú najmä v centrách, ktoré zriaďujú samosprávne kraje.

Text a foto: Martin Palkovič