Budovu SPŠE začnú vysokoškoláci využívať najskôr o rok

Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) plánuje investovať do priestorov, v ktorých sídlila Stredná priemyselná škola elektrotechnická 240-tisíc eur. Ak s tým budú súhlasiť župní poslanci, prenajme si ju na 20 rokov od Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Zastupiteľstvo TTSK bude o nájomnej zmluve rozhodovať 24. júna. Výška nájmu je stanovená na sumu 12 846 eur za pol roka na základe znaleckého posudku.

„Navyše budeme UCM prenajímať garáže a priľahlé pozemky. Podľa zmluvy sa UCM zaviaže investovať do rekonštrukcie a modernizácie budovy 240-tisíc eur,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

V priestoroch na piešťanskom Námestí SNP, ktoré do roku 2015 navštevovali žiaci Strednej odbornej školy elektrotechnickej, bude sídliť Fakulta zdravotníckych vied UCM, ktorá vznikla transformáciou Inštitútu fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (IFBLR).

Ten aktuálne zabezpečuje vysokoškolské vzdelanie prvého a druhého stupňa pre približne 760 študentov, v budúcnosť ich má byť viac než tisíc.

„Budovu treba adaptovať z hľadiska aktuálne platných predpisov – čaká nás kompletná výmena elektriny a rekonštrukcia sociálnych zariadení,“ povedal rektor UCM Roman Boča a dodal, že nové priestory začnú vysokoškoláci využívať najskôr o rok. Aj potom si však univerzita ponechá doterajšie sídlo IFBLR na Rázusovej ulici v Piešťanoch. Aktuálne má totiž toľko študentov, že časť výučby prebieha v Trnave.

Absolventi novej fakulty budú mať diplomy z fyzioterapie, druhým štúdijný programom je rádiológia a do budúcnosti má UCM ambíciu vzdelávať aj nutričných terapeutov.

Text a foto: Martin Palkovič