Bicyklovanie spájajú s umením, užitočné kolesá dostanú originálne dizajny

V ateliéroch renesančného kaštieľa v Moravanoch nad Váhom, ktorý sa pomaly vracia ku svojej pôvodnej podobe a sláve, sa v týchto dňoch koná maliarske sympózium. Jeho účastníčky na vernisáži predstavia svoje diela aj originálne dizajny pre bicykle Piešťanského užitočného kolesa.

Aktuálny ročník maliarskeho sympózia je obnovením tradície, ktorá sa po 13 rokoch vracia na svoje pôvodné miesto. Jeho história v kaštieli v Moravanoch nad Váhom siaha až do roku 1967, odkedy sa Medzinárodné maliarske sympózium konalo bez prestávky každoročne až do roku 2007.

Prvými umelcami, ktorý prijali pozvanie aktívne participovať na jeho nultom (ešte nemedzinárodnom) ročníku boli najvýznamnejší slovenskí výtvarníci, medzi nimi Milan Laluha, Rudolf Krivoš, Alojz Klimo, Bohuslav Kuľhavý či Alexander Eckerdt. Od prvého do štyridsiateho ročníka vzniklo spolu 415 diel od 185 autorov.

Maliarske sympózium sa podarilo obnoviť v organizácii rezidenčného centra 4D Gallery, ktoré rozšírilo svoje pôsobisko z Galanty aj do kaštieľa v Moravanoch nad Váhom a už druhým rokom tu realizuje výtvarné aktivity.

Pozvanie na aktuálny ročník sympózia prijali autorky Lucia Dovičáková, Kristína Bukovčáková, Anežka Hošková a Mikaela Mia Papp. Kurátorka je Silvia L. Čúzyová.

Inštitút  trvalo udržateľného rozvoja a environmentalistiky, ako súčasný správca zdieľaných bicyklov Piešťanské užitočné koleso a spoločnosť Magna energia poskytli štyrom maliarkam po dobu trvania sympózia možnosť výlučne používať verejnosti dobre známe modré bicykle, a spoznávať na nich región.

„Na rozdiel od bežných bikov dostupných bezplatne na území mesta nie sú tieto bicykle tradične označené ani obrandované. To sa stalo výzvou pre ich talentované užívateľky, ktoré prisľúbili, že každá zanechá na dočasne svojom modrom bicykli individuálnu umeleckú stopu a po vernisáži projektu 1. augusta sa vrátia do stajne Užitočného kolesa štyri originálne dizajnové kusy,“ uviedol Dušan Knap z Inštitútu trvalo udržateľného rozvoja a environmentalistiky.

Zdroj: Tlačová správa/ITUR, Kaštieľ Moravany Foto: Martina Rajčáková