Basketbal: Čajky sú vo finále Slovenského pohára, opäť si zahrajú o trofej

Piešťanské Čajky splnili prvý krok na domácej palubovke, v semifinále Slovenského pohára zvíťazili nad YOUNG ANGELS Košice a opäť po roku si zahrajú o víťaznú trofej. Finále je na programe v Diplomat aréne v nedeľu 22. januára o 16.00 h a stretnú sa v ňom s víťazom zápasu MBK Ružomberok – Slávia Banská Bystrica.

Andělová sa po dlhšej absencii vrátila do piešťanskej zostavy, ale začiatok zápasu rozhodne nebol podľa domácich predstáv. Opäť to bol pomalší rozbeh, po 150 sekundách svietilo na tabuli skóre 0:9. Prvé body Čajok prišli na konci 3. minúty od Mujovičovej a bola to len predzvesť silnej domácej bodovej šnúry. Najskôr sa Jamesovej podarilo vyrovnať na 11:11, hneď na to Martišková dostala Piešťany prvýkrát v zápase do vedenia – 13:11, a celkovo to bol od majstra bodový úsek 18:2. Prvá štvrtina sa napokon skončila 20:14. Košice sa zo začiatku druhej časti držali streľbou za tri body, ale Čajky odpovedali na to 13-bodovou šnúrou a na približne 5 minút nedovolili súperovi skórovať. V domácom podaní bola celá táto časť dominantná, korunovala ju Vandlíková, keď z trestných hodov upravovala na polčasových 41:21.

Druhý polčas otvorila úspešnou trojkou Jamesová, celkovo bola tretia štvrtina svižná, bez nejakej agresívnejšej obrany na oboch stranách. Piešťany z toho patrične ťažili viac, svoje vedenie zvyšovali a snažili sa čím skôr zlomiť súpera. To sa úspešne darilo, do poslednej 10-minútovky sa išlo za stavu 69:34. V štvrtej štvrtine si už Čajky kontrolovali dianie na palubovke a tiež minutáž nosných hráčok. O postupe do finále bolo rozhodnuté, otázkou bolo len konečné skóre stretnutia. Piešťany potvrdili proti Košiciam úlohu papierového favorita a opäť po roku sa predstavia v boji o víťaznú trofej.

„Trochu sme sa dlhšie rozbiehali. Tým, že prišla určitá zmena v tréningovom procese, tak sme potrebovali trochu času. Nezačali sme ideálne, na začiatku bolo 0:9. Myslím si, že postupom času sme ukázali kvalitu. Odkedy sme prešli do vedenia, tak si myslím, že sme zápas v podstate kontrolovali. Som rád, že si zahrali všetky baby a každá sa zapísala do streleckej listiny. To ma teší. Pevne verím, že sme pošetrili nejaké sily na nedeľu. Tešíme sa na finále,“ zhodnotil zápas Peter Jankovič, tréner Čajok.

Final Six Slovenského pohára – semifinále:
Piešťanské Čajky – YOUNG ANGELS Košice 81:48 (20:14, 21:7, 28:13, 12:14)
Čajky: Mujovičová 14, Jamesová a Mandičová po 10, Andělová 9, Jurčenková 6 (Taušová 9, Moravčíková a Rusiňáková po 7, Martišková 5, Chovaníková a Vandlíková po 2)
Košice: Blanksová a Rodáková po 14, Kristlová a Szmereková po 3, Mikovčáková 2 (Dulovičová 8, Plavnická 4, Filická a Jakubčeková 0)
TH: 19/13 – 9/7, Fauly: 18 – 20, Trojky: 8 – 5, Rozhodovali: Bartoš, Izák, Hudec

Text: piestanskecajky.sk

Foto: Ladislav Duračka