Basketbal: Čajky štartujú prípravu na sezónu

Piešťanské Čajky dnes odštartovali prípravu na sezónu 2019/2020 opäť pod vedením trénerského dua Richard Kucsa – Lucia Krč-Turbová. V kádri Piešťanských Čajok neprišlo až k toľkým zmenám ako minulý rok a v príprave na sezónu čaká piešťanské hráčky zaujímavá zápasová konfrontácia.

Oficiálny začiatok prípravy majú Čajky naplánovaný na stredu 13. augusta a tréner Richard Kucsa nám priblížil, čo všetko jeho tím počas sedemtýždňového prípravného obdobia čaká.

V úvode prípravy budú mať tréneri zatiaľ k dispozícii len slovenské hráčky, zahraničné sa k tímu pripoja o týždeň neskôr. „Na začiatku hráčky absolvujú všetky potrebné lekárske a športové testovania. Následne sa zaháji kondično-basketbalová príprava na sezónu, kedy sa na začiatku zameriame o niečo viac na kondičnú stránku. V ďalšej časti prídu samozrejme aj herné previerky v podobe prípravných zápasov, v dostatočnom predstihuje sme dohodli súperov a turnaje, ktoré preveria pripravenosť družstva. Celu prípravu absolvujeme v našich skvelých športových priestoroch v Piešťanoch.“

Ako bolo v minulých rokoch zvykom, prípravné zápasy odštartujú Čajky na palubovke minuloročných účastníčok Final Four Euroligy z maďarského Šopron Basket v stredu 4. septembra. V príprave sa Čajky predstavia aj pred domácimi fanúšikmi v Diplomat aréne, keď v hneď v piatok 6. septembra privítajú v „odvetnom“ stretnutí hráčky Šopron Basket a v termíne 13. – 15. septembra zase doma usporiadajú medzinárodný turnaj Diplomat Cup 2019 za účasti domácich Čajok, ZVVZ USK Praha z Česka, maďarského BEAC Ujbuda a rumunského FCC Baschet Arad.

Okrem toho sa Čajky predstavia aj na tradične kvalitne obsadenom turnaji v českom Trutnove a generálkou na súťažnú sezónu bude duel 25. septembra na palubovke SBŠ Ostrava.

„Je to o hľadaní, komunikácii a zladení termínov s ostatným družstvami. Kalendár prípravných zápasov je podľa plánu, manažéri klubu spravili maximum, aby zabezpečili požiadavky na kvalitu súperov a termíny zápasov. Stretneme sa v nich znova s našimi tradičnými súpermi a som rád za Diplomat Cup, kedy nás môžu vidieť naši fanúšikovia na domácej palubovke,“ vyjadril sa na margo prípravných zápasov Richard Kucsa.

Káder Čajok tento rok neprešiel až tak výraznou zmenou. Doposiaľ sú známe štyri posily Slovenka Terézia Sailerová, Chorvátka Matea Tadić, Američaka Jessica January a Kanaďanka Yasmine Bidikuindila.

„Zmeny v hráčskom kádri neboli úplne markantné, ako tomu bolo pred rokom. Prišlo k nim však aj na citlivých hráčskych postoch, čo si bude vyžadovať určitý čas na zohratosť. Doplnenie nových hráčok bolo na základe získaných informácií a v rámci možností klubu. Verím, že sa nám podarilo angažovať hráčky so skvelými basketbalovým zručnosťami a charakterovými vlastnosťami,“ dodal tréner Piešťanských Čajok.

Aktuálny káder Piešťanských Čajok

Obvodové hráčky: Tatiana Bábiková, Martina Dovčíková, Simona Majtásová (rehabilituje po operácii kolena) Alexandra Hašková, Dominika Deptová, Alexandra Baburová, Matea Tadić, Terézia Sailerová, Jessica January

Pivotky: Ema Mihaljevičová, Jessica Lubin, Yasmine Bidikuindila

Odchody: Ivana Jakubcová (Lucca, Taliansko), Rebeka Mikulášiková (Ohio State University, USA), Janee Thompson (Žabiny Brno), Monica Engelman (?), Martina Matejčíková (vynechá sezónu pre zranenie kolena)

Príchody: Terézia Sailerová (BKM Junior UKF Nitra), Matea Tadić (Medveščak Záhreb, Chorvátsko), Yasmine Bidikuindila (Lousiana State University, USA), Jessica January (Hyvinkaan Ponteva, Fínsko)

Rozpis prípravných zápasov:
04.09.19 Šopron Basket – Piešťanské Čajky
06.09.19 Piešťanské Čajky – Šopron Basket 18:00
13.09.19 Piešťanské Čajky – FCC Baschet Arad, Diplomat Cup 17:00
14.09.19 Piešťanské Čajky – BEAC Ujbuda, Diplomat Cup 18:00
15.09.19 Piešťanské Čajky – ZVVZ USK Praha, Diplomat Cup 17:00
20.09.19 Loko Trutnov – Piešťanské Čajky, Turnaj Trutnov
21.09.19 KS AZS AJP Gorzów – Piešťanské Čajky Turnaj Trutnov
22.09.19 o umiestnenie, Turnaj Trutnov
25.09.19 SBŠ Ostrava – Piešťanské Čajky

Zdroj: piestanskecajky.sk