Basketbal: Čajky prvýkrát od finále proti Ružomberku

Prvýkrát od historických majstrovských osláv sa proti sebe postavia Piešťanské Čajky a Ružomberok. Repríza tohtoročného finále v stredu 12. októbra o 17.00 h bude navyše umocnená nálepkou televízneho zápasu.

Ide o odložený duel 2. kola Niké extraligy žien práve z dôvodu výberu RTVS: Šport do svojej pravidelnej sekcie Palubovkovej stredy. Dlhšiu odmlku od zápasov využili hráčky z kúpeľného mesta na prípravný zápas v poľskom Sosnovci, kde vyhrali najtesnejším možným rozdielom (63:62). „Medzi prvým a druhým kolom extraligy sme stáli 10 dní, vyplnili sme si ho prípravným zápasom v Poľsku. Myslím si, že toto stretnutie splnilo účel a trochu sme sa udržali v tempe. Síce máme 7-dňovú pauzu, ale tým, že sme odohrali zápas v strede týždňa, tak sme si cez víkend mohli oddýchnuť a naplno sa môžeme pripravovať na zápas s Ružomberkom,“ zhodnotil aktuálnu situáciu tréner Peter Jankovič.

Finálový súper Piešťan prešiel počas letného obdobia razantnou obmenou. Nateraz sú zrejme preč časy vyššieho počtu legionárok a reprezentačných hráčok, Ružomberok výrazne omladil a do sezóny vstúpil len s 1 legionárkou. To nič nemení na tom, že zostal ašpirantom na medailové pozície. Do sezóny navyše vstúpil úspešne, keď doma uspel so Šamorínom (70:65). „Ružomberok má nový tím, a tak je to ťažké porovnávať s minulou sezónou. Musíme sa zodpovedne pripraviť a nepodceniť žiadnu situáciu. V porovnaní s minulými rokmi sú nižší, no to znamená, že sa budú snažiť hrať rýchlo a využiť to v ich prospech,“ myslí si pivotka Alica Moravčíková.

V podobnom duchu vníma svojho najbližšieho súpera aj Jankovič: „Bude to iný zápas, dá sa povedať, že Ružomberok obmenil takmer celý káder a mierne zmenili klubovú filozofiu. Majú iba jednu Češku a všetko ostatné sú Slovenky. Netreba to podceniť, majú svoju kvalitu. Možno nemajú výšku, ale budú to nahrádzať bojovnosťou a agresivitou, na čo musíme byť pripravení. Juraj Suja s nimi urobil počas leta dobrú robotu, čo dokázali výsledky v príprave a výhrou v prvom kole proti Šamorínu. Určite nás nečaká nič ľahké. Budú hrať agresívne, veľa zdvojovať, rýchlo hrať dopredu, na to si musíme dávať pozor. Tým, že nie sú postovo tak vyvážení, tak to bude pre nás o to náročnejšie. Verím, že to zvládneme.“

Skúsenosti, šírka kádra a výšková prevaha hovoria v prospech Piešťan, ale mladícka dravosť je na strane Ružomberka. Ako to býva zvykom, takéto stretnutia môžu rozhodnúť aj detaily. „Dúfam, že výška bude na našej strane a využijeme to. Keď to náhodou nepôjde, tak musíme nájsť spôsob ako prekonať obranu. Urobíme všetko, aby sme boli úspešní,“ vyhlásil tréner Čajok.

Pre jeho zverenky sa naplno rozbieha zápasový program, ktorého vrcholom bude na konci októbra vstup do skupinovej fázy Eurocupu. „Čaká nás náročné obdobie. Ťažké zápasy v Eurocupe, plus cestovanie, a zároveň by sme neradi zakopli v slovenskej lige. Nebude to jednoduché, no spravíme všetko preto, aby sme uspeli,“ uviedla Moravčíková.

Príďte nás podporiť, potrebujeme vaše hlasy na ceste za víťazstvom! Vstupné na zápas je 5€, pred deti do 12 rokov 1€ a ZŤP si môžu stretnutie užiť zadarmo.

Pre tých, ktorí sa nemôžu zúčastniť zápasu osobne, je samozrejme pripravený štatistický prenos a video prenos.

Zdroj: piestanskecajky.sk

Foto: Laco Duračka