Aký bol Piešťany Open MIC Live 2020?

Za nami je štvrtý ročník DIY festivalu domácej hudobnej tvorby Piešťany Open MIC Live, tzv. zimný Street Art Festival, ktorý sa konal 1.2.2020 v kultúrno- komunitnom centre ŽiWell Kursalon.

„Sám tomu nemôžem uveriť, že komunitné podujatie, kde hrajú neznáme alebo takmer neznáme kapely, alebo pesničkári, si našlo svojich stálych fanúšikov a oslovuje ďalších, hudobníci sa radi vracajú a prichádzajú nové tváre a všetci sa tešia na letný Street ART Festival,“ hovorí Branislav Galo, organizátor Open MICu.

Hlavný program na tohtoročnom Open MICu bol plánovaný od 20.00 pre koncerty kapiel Druhá Edícia (folk-rock) a Klipers (darkwave synth-folk). Od 16.00 prebiehal voľný program, ktorý bol vyhradený pre 30 minútové vystúpenia potvrdených a nepotvrdených účinkujúcich. Podľa slov organizátorov, účinkujúcich však prišlo priveľa, niektorí potrebovali dlhšie zvukové skúšky a 30 minútové sloty sa nedodržali. Program sa preto časovo posunul a koncert Klipersov sa musel odložiť na iný termín, konkrétne na 15. mája s miestom konania Lajfky v Edene.

Ďalší ročník Open MICu bude mať preto iba jedného hlavného hosťa s pevným začiatkom koncertu a časový limit 30 minút pre ostatných účinkujúcich sa bude prísne dodržiavať. „Krátke sety môžu byť pre účinkujúcich náročné, začnete hrať, podarí sa Vám nadviazať kontakt s publikom a už musíte končiť, ale o tom je Open MIC,“ dodáva Branislav Galo.

Na Open MICu 2020 vystúpili v tomto poradí: Dano Görög, skupina Korene, Braňo Zelenay, ku ktorému sa spontánne pridal Milan „Bazzy“ Buzgo, Meluzína, Ildikó Kali, Španiel a Domčača, Espolón Orchestra, Mustage, čo je hudobný projekt Mareka Martinkoviča, ktorého sprevádzali Martin „Psiara“ Spišák (elektrická gitara), Branislav Galo (alt saxofón) a prekvapenie večera, huslistka, Andrea Tkáčová (na fotke vpravo), ktorá sa objavila počas koncertu Mustage a bez akejkoľvek prípravy sa postavila na pódium a odohrala, v rámci improvizácie, fenomenálny koncert.

Záver večera už patril skvelému koncertu Druhej Edície, folk-rockovej legende z Hlohovca a festival by určite pokračoval až do rána, ale keďže základným pravidlom organizátorov Open MICu a Street ART Festivalu je slušnosť a tolerancia, končilo sa v najlepšom.

Záverom pár slov k piatemu ročníku Street Art Festivalu, ktorý sa bude konať 1. augusta. Organizátori stanovili ako podmienku účasti vedieť zahrať na ulici, čo zároveň bude aj forma propagácie účinkujúcich, ktorí si takto budú môcť pozvať publikum na svoj hlavný koncert už s riadnym ozvučením.

Link na videá a fotografie z Open MICu 2020: https://www.urbantone.sk/galeria/

Text: Tlačová správa Urban Tone