AKTUALIZOVANÉ: Búrka lámala stromy, padali aj na Červenej veži

Západným Slovenskom sa v noci prehnala búrka s mimoriadne silnou bleskovou aktivitou. Sprevádzali ju intenzívne zrážky a silný vietor, ktorý v Piešťanoch lámal stromy. Počasie spôsobilo problémy aj na Červenej veži v katastri obce Banka, kde ich dopoludnia odstraňovali miestni dobrovoľní hasiči aj profesionáli z Piešťan.

Po najteplejšom dni tohto leta postúpil nad územie Slovenska v stredu večer studený front, pred ktorým sa tvorili búrky.

„Búrkový systém s intenzívnymi búrkami, ktoré vykazujú vysokú bleskovú aktivitu sa už presúva cez Záhorie ďalej na východ. V súvislosti s týmito búrkami už zaznamenávame predovšetkým silný vietor a intenzívne zrážky,“ informoval včera večer Slovenský hydrometeorologický ústav.

Na Krajinskej v Piešťanoch padol strom na cestu. V okolí Piešťan nám viacerí hlásite konáre na cestách a veľmi silný vietor. Buďte opatrní.

Uverejnil používateľ Trnavské rádio Utorok 28. júla 2020

Silný vietor lámal stromy na rôznych miestach Piešťan. Jedne padol a komplikoval premávku na Krajinskej ceste, ďalší vyvalilo na Ulici Emila Belluša a konáre poškodili auto zaparkované na Štefánikovej ulici.

„Búrková činnosť, ktorá včera vo večerných hodinách zasiahla územie Slovenska si vyžiadala 83 výjazdov hasičov. Najviac zásahov vykonali hasiči v Trnavskom kraji (43),“ oznámilo Prezídium Hasičského a záchranného zboru. Vo väčšine prípadov pomáhali hasiči pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií, rodinných domov, budov a zaparkovaných vozidiel. V ostatných prípadoch bola ich pomoc potrebná pri odčerpávaní vody zo zatopených pivničných priestorov, garáži a ulíc.

„Príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch (z hasičskej stanice v Piešťanoch) zasahovali v priebehu dňa 28. júla 2020 a v skorých ranných hodinách dňa 29. júla 2020 v súvislosti s poveternostnou situáciou celkom 8-krát, a to pri odstraňovaní spadnutých stromov z cestných komunikácii, chodníkov, parkovacích miest a  verejných priestorov. Dva výjazdy realizovali do obcí Trebatice, Prašník, zvyšné v častiach mesta Piešťany (ulice Krajinská, Gaštanová, E. Beluša, Teplická, A. Hlinku a Ostrov),“ uviedla Mária Zaťková z Krajského riaditeľsatva Hasičského a záchranného zboru v Trnave.

Červená veža aktuálneNa odstráňovaní popadaných stromov pracujú bananskí a piešťanskí hasiči.

Uverejnil používateľ Obec Banka Streda 29. júla 2020

 

Pri zásahoch podľa jej slov pomáhali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Radošovce, Drahovce a Vrbové.

Plné ruky práce mali aj zamestnanci Služieb mesta Piešťany, ktorí ráno odstraňovali popadané konáre v mestskom parku.

V najbližších dňoch podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického úradu podobné počasie nehrozí. V Piešťanoch bude slnečno, s najvyššou dennou teplotou do 30 °C. Aktuálne nie sú pre náš región vyhlásené žiadne meteorologické výstrahy.

Text: Martin Palkovič Foto: Viktor Vrábel/Obec Banka (1.), MP (2.,3.)