Ako vyživovať svaly a podporovať ich rast

Rozhodli ste sa viesť zdravý životný štýl, no už na začiatku ste sa stratili v spleti pojmov? Stojíte pred dilemou, či chudnúť alebo budovať svalovú hmotu a jasné vám nie je ani to, ako svoj cieľ dosiahnuť? Ísť na to prírodnou cestou alebo si dopriať dostupné suplementy? V podstate každému z týchto cieľov predchádza základná rutina. K nej patrí aj poctivá výživa svalstva. Ako na to?

Synonymom výživy pre svalstvo sú bielkoviny
V súvislosti so svalovou výživou hovoríme o bielkovinách ako o základných stavebných prvkoch. Zároveň svoju funkciu spĺňajú aj vo vzťahu k chrupavkám, kostiam a ku koži. Okrem rastových faktorov prihliadame aj na regeneráciu po zvýšenej fyzickej námahe. Aj na to majú bielkoviny pozitívny vplyv.

Bielkoviny v kombinácii so sacharidmi
Diskutabilné však je, koľko toho bielkoviny s telom zmôžu, resp. aký je ich optimálny denný príjem. Všeobecne sa uvádzajú 2 g bielkovín na 1 kg telesnej hmoty. Dosahujeme to kombináciou stravy a proteínových suplementov, ktoré si vyberáme podľa viacerých kritérií.

Jedným z nich je typ postavy. S naberaním majú najväčšie starosti vysokí a štíhli, tzv. ektomorfní cvičenci. Pre ich optimálnu výživu sa bielkoviny kombinujú so sacharidmi. Túto funkciu dokonale spĺňajú gainery – prípravky pre efektívnu objemovú fázu. Hlavným princípom týchto suplementov je totiž zvyšovať hladinu inzulínu v krvi, svalstvo lepšie vyživovať a zahájiť anabolické procesy. Takto zohrávajú rolu pri náraste svalovej hmoty.

Kreatínové prípravky pre transport energie
V praxi to môže vyzerať aj tak, že gainery podnecujú okamžité, náhle uvoľňovanie energie z jednej časti svojej glykemickej povahy a zvyšné využijú na pozvoľné zásobovanie. Zvláštne postavenie má aj kreatín. Aj preto sa často stretávame s mikronizovanými kreatínovými prípravkami, ktoré sa za spolupôsobenia sacharidov vstrebávajú do svalových buniek rýchlejšie. To môže viesť k lepšiemu výkonu, väčšej sile a v konečnom dôsledku k zvýšeniu svalovej hmoty.

Zdroj fofo: itakdalee / Shutterstock.com

 

Každodenná starostlivosť o svaly je rutinou
Preto nestačí svoje ciele zamerať len na výživu a viac neriešiť. Svaly nie sú „večné“ a tak, ako môže dôjsť k ich naberaniu, rovnako aj k poškodeniu a stratám. Vo svojom životnom štýle upriamime pozornosť na to, čo je pre svaly dôležité v rámci tréningov a ako reagovať na ich varovné signály.

Aj dobre vyživovaný sval potrebuje precvičiť, striedať rýchlejšie tempo s pomalším a v neposlednom rade nezabudnúť na relaxáciu a uvoľnenie. Neustále preťažovaný a pri bolestiach neriešený sval vás dokáže priviesť k vážnym diagnózam pre celý pohybový aparát. Niekedy je to len otázka času, preto je potrebné zasiahnuť včas.

(Reklamný článok)

Zdroj titulnej foto: Milan Ilic Photographer / Shutterstock.com