Tréneri HK Havrani: Od konca mládežníckeho hokeja v Piešťanoch už nie sme ďaleko

Otvorený list hokejových trénerov HK Havrani Piešťany adresovaný vedeniu mesta Piešťany a členom mestského zastupiteľstva.

Vážený pán primátor, vážený pán viceprimátor, vážená pani prednostka Mestského úradu Piešťany a vážení páni poslanci a poslankyne, obraciame sa na Vás s prosbou, ohľadom situácie, ktorá nás trápi a dúfame, že nám môžete pomôcť.

Dovoľte nám, aby sme Vás oboznámili s problémom, s ktorým už dlhšiu dobu bojujeme. Podotýkame na úvod, že plne rešpektujeme pandemickú situáciu, ktorá má negatívny vplyv aj na šport. Píšeme Vám ako skupina hokejových trénerov, ktorí pôsobia v hokejovom klube HK Havrani Piešťany. Všetci sme odchovancami hokejového klubu Piešťany, sme vo vekovom rozmedzí od 28 do 42 rokov a samozrejme aj obyvatelia tohto pekného mesta. V hokejovom klube v Piešťanoch sme každý z nás zažili nádherné chvíle. Všetci sme sa pričinili o najväčšie hokejové úspechy v posledných 25 rokoch, ktoré piešťanský hokej priniesol.

Ide o postup do extraligy dorastu, postup do extraligy juniorov, postup mužov do 1. Hokejovej ligy a samozrejme postup a pôsobenie v Extralige. Počas našej športovej kariéry sme vždy mali výborne zabezpečené podmienky zo strany mesta, ktoré boli porovnateľné s podmienkami v ostatných hokejových kluboch pôsobiacich na Slovensku. Na základe týchto podmienok sme dosahovali patričné úspechy a aj dôstojne reprezentovali mesto Piešťany. Po skončení našich športových kariér, sme sa rozhodli vrátiť to, čo nám bolo dané staršou generáciou a mestom Piešťany a splatiť tento dlh tak, že to čo sme dostali my, sme sa rozhodli dať mladšej generácii mesta Piešťany. Z lásky k tomuto športu sme si urobili trénerské licencie a snažíme sa naďalej rozvíjať tento pekný šport v našom meste, tak ako to robili generácie pred nami.

A tu prichádzame na kameň úrazu, nakoľko nedokážeme zabezpečiť štandardný tréningový proces, ktorý je potrebný k výkonu tohto nádherného športu. Osobne sme sa zúčastnili rodičovského stretnutia s pánom primátorom a niektorými poslancami, po ktorom sme dúfali, že podmienky pre deti, ktoré trénujeme sa zlepšia. To znamená, že im bude umožnené minimálne trikrát do týždňa brúsenie korčúľ na zimnom štadióne, tak ako to funguje v iných kluboch na Slovensku. Momentálne sme jediný klub na Slovensku a asi aj na svete, ktorý si musí brúsiť korčule mimo priestorov zimného štadióna, alebo za poplatok v tamojšom športovom obchode. Ďalej, že budú mať svoju šatňu, z ktorej sa nebudú musieť niekoľkokrát mesačne vysťahovávať. Niektoré deti vozíme na našich autách, nakoľko nemajú možnosť si zobrať výstroj po tréningu domov, lebo majú rodičov v práci.

A v neposlednom rade im zabezpečiť adekvátny počet ľadohodín, ktorý predpisuje aj metodika SZĽH pre jednotlivé vekové kategórie. Všetky vyššie menované aspekty nie sú v Piešťanoch vôbec zabezpečené a to ani len na štandardnej úrovni. Nepožadujeme nič extra, len nech deti majú to čo im patrí. Nemôžeme napríklad očakávať výsledky od plavca, ktorý je dvakrát v týždni v bazéne, keď jeho súperi sú v bazéne štyrikrát do týždňa.

Denne musíme bojovať a tlmočiť sťažujúcim sa rodičom rôzne dôvody prečo sa nedá jedno, prečo druhé a nemôžeme sa plnohodnotne sústrediť na našu prácu. A tou je vychovať slušných občanov mesta Piešťany a možno aj profesionálnych hokejistov, ktorí budú v budúcnosti reprezentovať našu krajinu a hlavne naše mesto, nakoľko nie každému sa to podarí.

Nepamätáme si, že naši tréneri museli v minulosti riešiť veci, ktoré nemajú nič spoločné s trénovaním hokeja. Vieme, ako to funguje v iných mestách na Slovensku, nakoľko za ten čas máme vytvorené vzájomné vzťahy s trénermi z iných klubov. Niekedy počas našich spoločných rozhovorov si pripadáme ako by ,,my v Piešťanoch sme boli s nejakej inej planéty“. Len ticho závidíme, ako to v niektorých mestách funguje. Pýtame sa, ale čo sa stalo v Piešťanoch? Prečo to niekedy fungovalo? Sú v Partizánskom iné deti ako v Piešťanoch? A takýchto otázok si môžeme klásť viacej.

Momentálne sme vo fáze prípravy na ďalšiu sezónu, kde nás čaká suchá príprava. Namiesto toho, aby sme sa sústredili na náš tréningový proces, musíme riešiť našich hráčov, nakoľko je dosť pravdepodobné, že nebudeme mať možno koho trénovať. Podľa nám dostupných informácii, má byť ľad v Piešťanoch v prevádzke celoročne. Boli sme informovaní rodičmi našich zverencov, že rodičia dostávajú súkromné ponuky na rôzne individuálne tréningy a týždenné kempy, ktoré sa majú konať v priestoroch zimného štadióna od 15. mája až do konca júna.

Toto vzbudilo veľkú nevôľu u rodičov, ktorí si u nás platia poplatky, že ako je možné, že v Piešťanoch je ľad a my naň nebudeme môcť ísť, respektíve prečo majú platiť niečo extra. Rozumieme, že nie sme v období, kedy je štandardne ľad na zimnom štadióne, ale keď tu raz je tak prečo nie pre všetkých? Budeme radšej podporovať deti podnikateľov z okolitých miest, ktorí si to budú môcť zaplatiť?

To je ako, keby sme zakázali nám obyvateľom mesta Piešťany vstup na Kúpeľný ostrov, respektíve len za určitý poplatok. Je síce tu, ale my sa budeme len naň pozerať z druhej strany Váhu. Mesto Nitra má ľadovú plochu vyslovene iba pre mládež do 26. júna a mesto Trnava ľadovú plochu pre mládež do 15. júna. Snažia sa nejako dohnať stratu, ktorú utrpel aj hokej počas tejto pandémie. Samozrejme sú aj mestá, kde sú momentálne zimné štadióny bez ľadu, ale u nás v Piešťanoch ľad JE!

A tu začína náš najväčší problém, ak nemáme na mysli už vyššie uvedené problémy. Rodičia našich zverencov veľmi dobre vedia, ako to funguje v okolitých mestách, tak nás už niektorí opustili a niektorí nad tým veľmi uvažujú. Nie je v našich silách, aby sme ich tu udržali. Podotýkame, že hlavný dôvod ich problému sú podmienky, aké sú momentálne pre hokej v meste Piešťany. Nie tréneri, nie klub HK Havrani, ale zabezpečenie základných podmienok pre výkon ľadového hokeja.

Preto Vás touto cestou žiadame, aby sme si nenechali zničiť tento pekný šport s tak bohatou históriou v našom meste a prosíme Vás o pomoc, nakoľko od konca mládežníckeho hokeja v Piešťanoch už nie sme moc ďaleko. Prosíme Vás, zoberte vážnosť tejto situácie na vedomie a myslite na tých 180 detí, ktorým sa my venujeme a zabráňme ich odchodu do iných miest. Lebo kto po nás preberie túto štafetu a odovzdá ju ďalej budúcej generácii, ak nie naši súčasní zverenci.

Podmienky, ktoré poskytuje zimný štadión v Piešťanoch aj s jeho polohou sú ideálne pre výkon ľadového hokeja. Myslíme si, že nám ich môže závidieť väčšina miest na Slovensku, určite sú na vysokej úrovni, nakoľko ich využívajú aj reprezentácie Slovenska v ľadovom hokeji. Žiaľ, vôbec nie sú poskytnuté reprezentantom mesta Piešťany, pre ktorých by mali v prvom rade slúžiť.

S pozdravom hokejoví tréneri HK Havrani Piešťany