Piešťany majú unikát: Prechádzku rozprávkovým parkom

Nechcem nikoho zaťažovať okolnosťami okolo Prechádzky rozprávkovým parkom, ale som presvedčená, že pár vecí je hodné zreteľa.

Asi všetci uznáme, že najväčším unikátom je Dáša Dzurechová, ktorá svojou tvorivosťou dokáže vymyslieť, nakresliť a vyrobiť také kulisy na stanoviská, že všetkým nám z toho padne sánka. To, že to nie je chvíľková záležitosť si uvedomujeme asi všetci. Zrod Prechádzky rozprávkovým parkom v takej podobe akú sme ju mohli vidieť v sobotu trvá približne pol roka. Vyžaduje si to veľa voľného času, práce, obety a pochopenia z rodiny. A za to by som Dáši a jej celej rodine chcela vysloviť veľké VĎAKA.

Podobne je to aj s Peťou Banákovou, ktorá si vždy zoberie nejaké to stanovisko pod patronát, a tak sa môžeme tešiť neskutočným výtvorom v podobe Popolušky či minuloročnej Na vlásku. Peťa dokáže svojím hereckým výkonom dostať deti do rozprávkovej krajiny a som presvedčená, že deti odchádzajúce z jej stanoviska sú v tom, že tá pani, s ktorou sa rozprávali pri peci bola na sto percent Popoluškina macocha.

Kombinácia Dáši s Peťou a našich dobrovoľníkov je zárukou nezabudnuteľného zážitku pre rodiny s deťmi.

Ďalším unikátom sú naši dobrovoľníci. Som presvedčená, že všetci podnikatelia, ktorí podnikajú v oblasti zábavných atrakcií pre deti nám iba tíško závidia našich perfektných dobrovoľníkov. Verte, že neprešli žiadnym školením, kurzom ani tréningom a ich prístup k deťom a rodinám je čisto autentický a úprimný.

Stáva sa, že mnohí sa až na podujatí dozvedia čo sa od nich očakáva. Dostanú masku, stanovisko a príbehy okolo si dotvárajú sami. Niekedy nám dobrovoľníci vyrazia dych tým, akú šou dokážu spraviť na stanovisku.

Tak napríklad – ak ste sa zamýšľali, či tí Trollovia majú parochne, verte, že to boli ich vlasy a trik ako ich udržať v takej podobe napadol Katku Bujnovú v noci tesne pred akciou. A táto Katka, prosím pekne, ušila aj všetkým deťom na stanovisku kostýmy.

Rybár s rodinou pricestováva na naše akcie z Nového Mesta nad Váhom a ťahajú to s nami už tretí rok. A vôbec mu nevadí pre musí stáť v tej studenej chlórovej vode. Po skončení akcie mal krásne čisté a dezinfikované nohy. Aj na tomto stanovisku bol kostým rybárovej dcéry z krajčírskej dielne našej dlhoročnej dobrovoľnícky Zuzky Ďuračkovej, ktorá svoj model aj sama predviedla.

Servis Mc Qeena zažíval neskutočný nápor. Na vlastnej koži sa presvedčili, že vodiči dokážu byť nedisciplinovaný, ak nerešpektujú dopravné predpisy a pokyny, a že s tým parkovaním je to naozaj katastrofálne v Piešťanoch. Braňo Tupý pokojne a s rozvahou, podobne ako to robia aj mestskí policajti, sa snažil riadiť vzniknutý dopravný chaos, zatiaľ čo kolega Tomáš Hudcovič pomáhal vodičom pri výmene defektu.

Športovci z Asociácie športových klubov prišli ráno o 6 hodine pomôcť pripravovať akciu. Nosili kulisy, snažili sa pomôcť s ich montážou a narýchlo pochopiť, čo to vlastne má na tom stanovisku byť. Bolo evidentné, že sme všetci jeden tím a že prišli pomôcť a nie zabezpečiť si iba to svoje stanovisko. Obdivuhodné bolo ako trpezlivo, obetavo a s nadšením odhaľovali deťom čaro športu. Myslím, že im sprostredkovali to pravé, čo šport má deťom a rodinám prinášať – radosť a že výhra je iba občasná pridaná hodnota.

Princ – náš dlhoročný dobrovoľník Marián Bucko, u Popolušky skúšal mladým slečnám črievičku a hľadal tú svoju od popola zafúľanú Popolušku. Ešteže tam mal na pomoc sovu Rozárku – Bucka juniora, ktorý ho zaviedol k Popoluške s macochou.

Stanovisko tri prasiatka bolo doménou bratov Grznárovcov a dlhoročného dobrovoľníka Juraja, ktorý stvárňoval vlka. Na pohodlie a bezpečnosť troch prasiatok dohliadali samotní príslušníci mestskej polície. Šou, ktorú dokázal vlk pri stavaní domčeka vytvoriť spôsobila, že deti sa vracali stavať domček aj niekoľkokrát po sebe. My už vieme, že nech dáme Jurajovi akékoľvek stanovisko, on z neho spraví top stanovisko.

Včielka Mája s mladými pomocníčkami a Občianskym združením Včeloz sprostredkovala deťom zážitok z toho ako to vlastne celé s tými včelami je. Kto tam velí, kto pracuje a kto zbiera peľ z kvetín. Zbieranie peľu z kvietkov si vyskúšali aj samotné deti. Na tomto stanovisku ste mohli zaznamenať zvýšený výskyt mladých nádejných dobrovoľníkov. A teda veľká poklona pánovi Habrovi za jeho ochotu a nadšenie sprístupniť deťom svet včelárstva.

Aby si naozaj všetci prišli na svoje do Prechádzky rozprávkovým parkom sme zaradili aj modrené rozprávky v podobe Star wars-u. Deti pomáhali zvíťaziť dobrej sile a hádali za akou maskou sa skrýva ten tajný policajt.

Stanovisko pirátov sa tento rok pýšilo nádhernými morskými dekoráciami, delom, ale aj maxi prakom, s ktorým útočili na nepriateľov. Celý pirátsky tím so svojimi kostýmami a prístupom dobrovoľníkov budil dojem, že detské ihrisko naozaj ovládli skutoční piráti. Všetci mohli závidieť pirátom, tie krásne pirátky.

No a šou akú predviedli čerti ocenia všetci rodičia, ktorí budú rozpoznávať iba obdobie neposlušných detí pred Prechádzkou rozprávkovým parkom a obdobie poslušných detí po Prechádzke rozprávkovým parkom, kde sa stretli s našimi čertmi.

Deti sa potúlali aj s vajcom na vandrovke. Čakalo ich prekvapenie v podobe živých zvieratiek a gazdiné ich požiadali o láskavosť – podojiť im kravičku. Vďaka kostýmu z krajčírskej dielne Lucie Mikušovej dostalo vajce podobu vajcia a nezostalo iba veľkonočnou kraslicou.

Stanovisko Harryho Pottera dostávalo deti do čarovnej krajiny. Premakané kulisy, jedinečné aktivity, neskutočné dekorácie a herecké výkony dobrovoľníkov – to všetko sa podieľalo na sprostredkovaní silného zážitku pre deti. A ak Vám prezradíme, že na tomto stanovisku bol iba 1 zapožičaný kostým (kostým Harryho Pottera) a ostatné šila naša dlhoročná dobrovoľníčka – Janka Horváthová, ktorá svojou rodinou zabezpečila prevažnú väčšinu personálnu na tomto stanovisku. Tak sami musíte uznať, že toto sa len tak ľahko hocikde nevidí.

O dobrovoľníkoch by som dokázala ešte pokračovať, lebo nie všetkých dobrovoľníkov stretne na stanoviskách. Je ďalší tím dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o rozdávanie mapiek a poskytovanie informácií rodinám, vydávanie záverečných odmien pre deti, občerstvenie pre dobrovoľníkov, tím ľudí, ktorí flexibilne zabezpečujú neočakávané potreby a výpadky na stanoviskách, ktorí pomáhajú rozvážať, odnášať a prenášať veci. Nedá sa nespomenúť Luciu Mikušovú, ktorá organizačne zabezpečovala podujatie. Ďalej nášho dlhoročného dobrovoľníka Štefana Plášeka, ktorý svojou pohodovou povahou a neskutočnou pamäťou, ktorou si dokáže zapamätať kam, kde, čo a o koľkej má zaviesť, vyložiť… Je kľúčovým dobrovoľníkom, ktorí eliminuje rozmáhajúci sa chaos počas akcie. Nedá sa vymenovať všetkých dobrovoľníkov, ale je potrebné povedať, že všetkým patrí úprimná vďaka a veľký rešpekt za to čo robia. Je evidentné, že do svojho dobrovoľníctva vkladajú svoje srdce.

Prepáčte, ale nedá mi nespomenúť, že osobitná vďaka patrí môjmu manželovi Oliverovi Vrbovi a deťom Sebastiánovi a Timke za pomoc, pochopenie a podporu.

Na Prechádzke rozprávkovým parkom som sa chvíľu rozprávala s pánom, ktorý profesionálne zabezpečuje atrakcie pre deti. Bežne sa zúčastňuje na rôznych veľkých podujatiach, firemných akciách, … . Sám skonštatoval, že takúto mega akciu a na takejto úrovni ešte nevidel. Skonštatoval, že ani tie najväčšie a bohaté firmy si nemôžu dovoliť takúto akciu. Rozpočet akcie odhadoval na 15.000 €. Keď som mu prezradila, že podujatie je postavené na dobrovoľníkoch a dobrovoľníckej práci, tak zostal iba v nemom úžase, že v dnešnej dobre ešte takéto čosi existuje.

A veľmi podstatnou časťou Prechádzky rozprávkovým parkom sú partneri a sponzori podujatia, lebo bez ich pomoci by sme taktiež nedokázali pripraviť túto akciu. Vážime si Vašu podporu a pomoc v hocijakej forme – finančne, materiálne, službami, bezplatným zapožičaním kulís – motokáry, maskovacej plachty, loďky, pneumatík, živých zvierať… Tu by sme ešte radi zdôraznili, že nie všetci sponzori sú na propagačnom plagáte, a preto by sme sa radi poďakovali všetkým, ktorý Prechádzku rozprávkovým parkom podporili.

Prechádzka rozprávkovým parkom v Piešťanoch je unikát práve preto, že sa v nej spojí vyše 60 ľudí, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú, že chcú prispieť svojimi schopnosťami, časom, talentom, prostriedkami k tomu, aby sa vytvorilo nezabudnuteľné podujatie pre rodiny s deťmi a toto odhodlanie nájde podporu u partnerov a sponzorov. A práve vtedy vzniká silá a čarovná atmosféra Prechádzky rozprávkovým parkom.

Marcela Vrbová