Blog Juraja Machoviča: Sme ochudobnení bez Bene libri

Už je to nejaký čas, čo zaniklo kníhkupectvo na Winterovej ulici – Bene Libri. A s ním sa z toho priestoru vytratila časť knižnej kultúry mesta.

Tento priestor ponúkal možnosť vnútorného stíšenia a spomalenia cez listovanie v knihách pri výbere tej správnej, inokedy príjemného naladenia pri zvukoch klavíra v exteriéri predajne. Klavír vydával tóny, ľudia sa pristavili, vznikla skupinka ľudí a tým celkovo dobrá atmosféra.

V interiéri kníhkupkyňa organizovala besiedky, ktoré ľudom prinášali hodnotné informácie a poznatky. Spomenul som si, že tam bola aj Lucia Piussi zo Živých kvetov, prezentovala svoju novú knihu a zahrala zopár skladieb. Bolo to zmysluplné. Nehovorím, že kupovať použité oblečenie nie je, ale sú to dve diametrálne rozdielne skutočnosti.

Keď idem okolo bývalého Bene libri cítim sa zvláštne, neviem si zvyknúť, že tam reálne nie je, pretože akoby tam niečo z neho ešte dýchalo. Stále v nádeji dúfam, že tam niečo podobného charakteru vznikne. Genius loci sa len tak skoro nevytratí.

Terajší second hand je nedostatočnou a neadekvátnou náhradou za Bene libri, netolerujem to a mám blbý pocit vojsť dnu.

Text a foto: Juraj Machovič