Blog Ivety Pospíšilovej: Zlaté ručičky pána zubára

S chrupom som mala problémy od malička. O čosi sa postarala genetika, o zvyšok moja detská lenivosť. Na začiatku tohto roku bolo jasné, že horný porcelánový mostík doslúžil a potrebujem protézu všetkých 16 zubov. Rozhodla som sa pre takzvanú žabu, ako sa jej v piešťanskom regióne hovorí. Teda vykladaciu, do pohára, nijaké implantáty za tisíce.

Vďaka Prozreteľnosti som sa pred 11 rokmi, kedy som sa do okolia mesta presídlila z Bratislavy, dostala do rúk čeľustného stomatológa Rudolfa Brauna. Veľmi často som k nemu nechodievala, pretože som ani veľké problémy nemávala, odkedy som hrýzla a žuvala väčšinou zubnými náhradami, než pôvodnými zubami. Keď však vyriekol ortieľ, že protéze sa nevyhnem, nebolo mi do smiechu. Zuby sú totiž pre mňa nielen nástrojom konzumácie potravy a estetickým doplnkom úsmevu, ale aj výrobným nástrojom. Keďže pracujem hlasom.

Počiatočné obavy zmenšila extrakcia prvého zo štyroch zvyškov zubov, na ktorých držal mostík. Vložila som túto etapu svojho života do Božích rúk. A preto som sa dostala do šikovných rúk doktora Brauna. Zub po vytrhnutí vôbec nebolel. Pre zásadnú zmenu chrupu som sa rozhodla po bolestivom opuchu pod mostíkom a zásobila som sa škatuľkou liekov proti bolesti. Tie som však napokon nepoužila po návštevách zubára, ale po páde a následnom výrone členka!

Celý proces trval takmer štyri mesiace. Občas komplikoval situáciu zápal. V tomto prípade som nenaliehala, pretože radšej pomaly, ako potom opakovať a opravovať. Protéza mi sadla s malými úpravami na prvý raz. Každý mi vraví, že zúbky vyzerajú ako vlastné, celkom prirodzené. Po dlhom čase mám chrup kompletný. A ani to nebolelo v každom slova zmysle

Konečne sa nebojím zahryznúť do orieška, ani do bagety. Ani jedna zo strach naháňajúcich informácií z internetu o vypadávajúcich protézach, o tom, že nebudem poriadne cítiť chuť jedla, bude mi nevoľno a podobne sa nenaplnila.

Bohu ďakujem v modlitbách a pánu MUDr. Rudolfovi Braunovi aspoň takto, za jeho prístup a zlaté ručičky, ktoré sú druhou zo zatiaľ  troch generácií šikovných a spoľahlivých stomatológov.

Text: Iveta Pospíšilová Yingpis Kalayom