Blog Ivety Pospíšilovej: Skutočný Doktor zvierat

Takto si hovorí jeden mladý piešťanský veterinár lekár. Zatiaľ ordinuje v pred časom uvoľnenej malej ambulancii na Teplickej ulici.

Z času na čas ho navštívim, nakoľko je jedným z pravidelných hostí relácie Veterinári, ktorú pravidelne moderujem vo vysielaní RTVS na frekvencii Rádia Regina Západ. MVDr. Ľuboš Macháč sa totiž venuje aj hospodárskym i chovným lesným zvieratám. Nájsť ochotného odborníka, ktorý sa vyzná aj tejto časti fauny, nie je jednoduché. Počas 30 rokov sa z praxe dosť vytratili.

Keď som asi pred dvoma týždňami zaklopala na dvere ambulancie na Teplickej, na vyšetrovacom stole v prepravke sedel pekný ryšavý kocúrik. Okolo krku golier, myslela som si, že je po kastrácii. „Musel som mu amputovať labku,“ vysvetlil mi doktor. Len tak visela, ako kýptik. Do ambulancie ho doniesla pani, vraj kdesi z kopaníc, aby ho utratil. Doktor zvierat však pred eutanáziou uprednostnil zložité lekárske zákroky a dal mladému, asi trojročnému fešákovi šancu.

Keďže o pár dní zistil, že nohu treba operovať ešte raz, za pomoci kolegu mu ju amputoval od bedrového kĺbu. Ako vidno z fotografie, samotný kocúr to nevníma ako mimoriadny hendikep. Naopak, má sa k svetu a zaujíma sa o svoje okolie. Veľmi rýchlo našiel aj svojho dobrého človeka, ktorý sa ho napriek zdravotnému problému ujal.

Takto si predstavujem prístup veterinárneho lekára a rada by som verila, že by rovnako konali aj kolegovia. Hoci injekcia je najrýchlejší spôsob finálneho riešenia a zaberie podstatne menej času, než dve náročné operácie.

Prístup MVDr. Ľuboša Macháča ma v skutočnosti dojal. Napriek veku alebo možno práve vďaka nemu koná tak, ako by mal každý lekár. Je jedno, či humánny alebo veterinárny. Tak, ako to napokon od lekárov očakávame.

Iveta Pospíšilová